Ο Δήμος Παλλήνης

                Ο Δήμος Παλλήνης Αττικής αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες Παλλήνης, Γέρακα και Ανθούσας. Είναι οικοδομημένος σε μια ιδιαιτέρως κομβική θέση ανάμεσα στους ορεινούς όγκους Υμηττού και Πεντέλης.

                Η Δημοτική Ενότητα Γέρακα στην αρχαιότητα αποτελούσε τον αττικό Δήμο Γαργηττού της Αιγηίδος Φυλής, που τοποθετείτο στη μεσόγαια χώρα σύμφωνα με την διοικητική διαίρεση του Κλεισθένους και είναι ο τόπος καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου. Στην περιοχή του σημερινού Γέρακα υπήρξε στην αρχαιότητα ο μεγαλοπρεπής ναός της Παλληνίδος Αθηνάς, τα θεμέλια του οποίου είναι ορατά στην οδό Ανδρούτσου, ενώ από τον 5ο αιώνα π.Χ. και μέχρι την ρωμαϊκή κατάκτηση, ευρήματα γύρω από τον Σταυρό μαρτυρούν ευρύτατη ανάπτυξη.

                Σήμερα ο Δήμος Παλλήνης συνιστά ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή της Βόρειας Μεσογαίας και ταυτόχρονα την ανατολική πύλη εισόδου από το λεκανοπέδιο των Αθηνών προς στην πεδιάδα των Μεσογείων. Η οικοδομική φρενίτιδα αφήνει και το αρχιτεκτονικό στίγμα της δεκαετίας του 2000 στην αρμονία της δόμησης, με τις κατά το πλείστον ομοιόμορφες κατασκευές να απαρτίζουν σταδιακά τους οικισμούς της περιοχής.

 

                Αθλητικές-πολιτιστικές εγκαταστάσεις και οικίες στον Δήμο Παλλήνης

                Από το 2004 και έπειτα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας αφήνουν ως παρακαταθήκη σημαντικά συγκοινωνιακά έργα που καθιστούν την περιοχή προνομιούχο και δίνουν το ερέθισμα για μαζική οικιστική αξιοποίηση των εκτάσεών της. Ορισμένα από τα έργα οδικού δικτύου είναι η Αττική Οδός, η Περιφερειακή Οδός Υμηττού, καθώς και η σύνδεση με τους Σταθμούς του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου (Μετρό) και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου “Δουκίσσης Πλακεντίας” και “Παλλήνη”.

                Ο Δήμος Παλλήνης διαθέτει σήμερα ένα σπουδαίο δίκτυο αθλητικών και πολιτιστικών χώρων, το οποίο διαχειρίζεται με μεγάλη επιτυχία η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού–Πολιτισμού– Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης. Το καλαίσθητο και λειτουργικό Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή, όπου πραγματοποιούνται πλήθος μουσικών, θεατρικών και άλλων εκδηλώσεων, ενώ ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα του Δήμου αποτελεί το ετήσιο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, που διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2011.

 

 Dimarxos               Ο Δήμαρχος Παλλήνης

                Ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος γεννήθηκε το 1959 στην Δρυμώνα Ροβιών της Εύβοιας. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, άσκησε από τα πρώιμα φοιτητικά χρόνια έντονη πολιτική και κοινωνική δράση συμμετέχοντας στο φοιτητικό κίνημα. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ασκεί μαχόμενη δικηγορία από το 1984.

                Κατοικεί στον Γέρακα από το 1994, χρονιά από την οποία εκλέγεται συνεχώς Δημοτικός Σύμβουλος. Συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές του Δήμου από το 1995 ως το 1998, ενώ από το 1999 ως το 2004 άσκησε τα καθήκοντα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Την διετία 2005-2006 διετέλεσε Αντιδήμαρχος Γέρακα. Στις δημοτικές εκλογές του 2006 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Δήμαρχος Γέρακα. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εκλέχθηκε Δήμαρχος του νέου Καλλικρατικού Δήμου Παλλήνης. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 επανεκλέχθηκε Δήμαρχος του Δήμου Παλλήνης. Λίγο μετά, εκλέχθηκε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, του ανώτατου οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

                Το έργο που έχει επιτελέσει είναι πλούσιο και περιλαμβάνει τεχνικά έργα υποδομών, κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις. Εκτός από τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, πολλά είναι υπό υλοποίηση κατόπιν ενός καλά μελετημένου στρατηγικού σχεδιασμού που αξιοποιεί εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, διατηρώντας το Δήμο Παλλήνης έναν από τους ελάχιστους οικονομικά εύρωστους και δίχως χρέη πανελλαδικά ακόμη και στην δύσκολη εποχή της κρίσης και κόντρα στις τραγικές μειώσεις των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εκτέλεση αυτών των σημαντικών έργων τοποθετεί τον Δήμο Παλλήνης στις πόλεις υψηλών ρυθμών περιβαλλοντικής πολιτικής, πολιτικών κοινωνικής συνοχής και πολιτισμού, με ανερχόμενη ποιότητα ζωής.

                Στην δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών, ο Δήμαρχος ανέλαβε επιπλέον και άμεσες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση και στήριξη των δημοτών του. Ενδεικτικές δράσεις είναι η μόνιμη λειτουργία της Αγοράς Δίχως Μεσάζοντες “με στόχο να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας του εισοδήματος που συνεχώς συρρικνώνεται”, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κοινωνικό Φροντιστήριο “για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες” και η Τράπεζα Χρόνου “για την ανταλλαγή εθελοντικών υπηρεσιών σε διάφορους τομείς” και άλλες δράσεις.

                Ειδικότερα για το ετήσιο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας ο Δήμαρχος έχει δηλώσει: “Θεωρώ ότι αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος τις εργασίες του συνεδρίου, γιατί θα αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, για τη φιλοσοφική προσέγγιση της πραγματικότητας, ακόμη και για την πολιτική ζωή και κατάσταση, αφού η θεωρία του μεγάλου φιλοσόφου κάνει λόγο για άσκηση εξουσίας που πρέπει να γίνεται μόνο επ’ ωφελεία της ανθρώπινης ευτυχίας. Δεν πρέπει να ασκείται εξουσία και διοίκηση χωρίς να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και χωρίς να αποσκοπεί στην ευτυχία του”.

                Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν αποτελεί έκπληξη που ο Δήμαρχος Αθανάσιος Ζούτσος ήταν αυτός που συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης του Πανελλήνιου Συμποσίου Επικούρειας Φιλοσοφίας, αλλά πρότεινε και την καθιέρωση της ετήσιας διεξαγωγής του στον τόπο καταγωγής του ανθρωπιστή και διαφωτιστή φιλοσόφου Επίκουρου.